Такмичарски део

За оцењивање квалитета кулена задужена је трочлана комисија са Ветеринарског факултета у Београду, Института за хигијену и технологију меса Београд и Технолошког факултета Нови Сад. Оцењује се  шест својстава производа: спољни изглед, изглед пресека, конзистенција и чврстоћа одреска, мирис, укус и боју и одрживост боје.

Предаја куленова за такмичење је бесплатно.

Заинтересовани такмичари имају на располагању два дана да предају кулење у назначеним Ветеринасрским станицама овлашћеним за пријем узорака:

Шид,  улица Вука Караџића 4;

Ердевик, улица Свети Сава 26;

Кузмин , улица Задружна 41;

Сремка Митровица, улица  Петра Прерадовића  76

Руми – Трг ослобођења 9

Инђији – Максима Горког 1

Произвођачи лично, кривично и материјално одговарају за свој производ тј. узорак који предају на такмичење и у том смислу су обавезни потписати Изјаву која се налази у оквиру

Књиге узорака и чини њен саставни део. Узорак који се предаје мора бити ненасечен, најмање тежине 500гр, а може бити у  природном цреву-кати или вештачком цреву.

Дан пре одржавања Куленијаде, врши се оцењивање од стране стручне комисије а на дан одржавања Куленијаде проглашавају се победници. Сви предати кулени су под шифрама тако да се сами победници знају тек након објављивања шифара и одазивања такмичара са другим делом шифре. Управо та непознаница даје још већу чар целом догађају, јер нико не зна резултате до саме објаве.

Награђени такмичари у квалиету кулена, прво, друго и треће место у категорији природни и вештачки омотач, добијају златнике у вредности од 5, 3 и 2 грама и Дипломе, а свим учесницима се додељују Захвалнице за подршку и допринос “Сремској куленијади“.