Историјат

Историјат “Сремске куленијаде”

Кулен је један од традиционалних месних производа из наших крајева. Ова специфична кобасица се прави у свакој доброј сремској кући, а свака кућа има свој рецепт који љубоморно чува.

Први пут реч кулен спомиње се у Ријечнику српског језика Вука Стефановића Караџића објављеном 1852 године у Бечу. Према опису кулена који је тада дао Вук ова кобасица више би одговарала данашњем шварглу него данашњем кулену. Реч кулен је грчког порекла ’’колум’’ која у преводу значи дебело црево. Значи, кулен је велика кобасица или кобасица у дебелом цреву. Од других кобасица сремски кулен се разликује по томе што се у његовој изради користе најквалитетнији комади свињског меса. Посебно мора бити добар однос између меса и сланине, соли и праприке.

Прва куленијада је одржана на салашу Бранка Ходоба у Сремској Митровици, 1999.године. Група ентузијаста и заљубљеника у кулен, уз хладан шприцер, договорише се да направе прву куленијаду и званично имају име и презиме оног ко најбоље уме и зна да направи кулен. Како се вест о куленијади брзо проширила Сремом, сваке године број предатих куленова се повећавао. И сваке године победници су славили, а остали се трудили да направе бољи кулен и да следеће године буду први, најбољи. Место куленијаде се мењало: од салаша ’’Ходоба’’, преко, Хотела Срем, Баре Засавице, па све до 9. сремске куленијаде, када се преселила у Ердевик и оно је постало традиционално место одржавања.